Planlegger lakseoppdrett på land på Mongstad

Med tilgang på spillvarme og oksygen fra den planlagte hydrogenfabrikken, vil Asset Buyout Partners (ABP) satse på lakseoppdrett på land.

Det skriver E24. I følge operasjonsdirektør Erik Evjen vil ABP investere mellom to og fire milliarder kroner i prosjektet.

Sirkulærøkonomi på Mongstad

Anlegget skal bygges på en ferdig regulert og planert tomt på 100 mål, som er plassert like ved sjøen og er tilknyttet øvrig infrastruktur på basen.

I nærheten ligger også tomten der BKK, Equinor og Air Liquide planlegger hydrogenfabrikk. De to prosjektene skal utvikles parallelt for å få på plass rør og annen infrastruktur. Anlegget kan benytte biproduktene oksygen og varmtvann fra hydrogenfabrikken, mens slam fra fisketankene kan benyttes til å produsere biogass.

Behov for kraft

Det blir nå jobbet med å avklare rammebetingelsene for etableringen.

– Det er helt avgjørende at vi får tilgang på den kraften vi trenger. Vi har meldt inn et effektbehov på 50 MW, og dette må avklares før vi kan gå videre, sier Evjen til E24.

Les hele artikkelen på E24

Foto: Asset Buyout Partners (illustrasjon)

Vil du ta høgare yrkesfagleg utdanning?

Er du industriarbeidar og ønsker å lære meir om prosjektplanlegging eller dokumentasjon og kommunikasjon? I haust har du ei unik moglegheit til kombinere jobb med studium, og samtidig oppnå 10 studiepoeng her i Nordhordland.

Fagskolen i Hordaland samarbeider med Nordhordland Næringslag om å tilby yrkesretta utdanning til industrien. Studiet er gratis, og alle med fagbrev eller relevant yrkesbakgrunn kan søke. Søknadsfrist er 10. september. 

- Det er første gong vi tilbyr modulbasert undervisning til næringslivet i Nordhordland, seier prosjektleiar Adeline Berntsen Landro frå Fagskolen i Hordaland. Fagskolen har lang erfaring med å utdanne fagarbeidarar, og står ansvarleg for undervisninga.

Nordhordland Næringslag og industribedriftene i Nordhordland står bak søknaden som har skaffa midlar til dette studietilbodet.

– Vi ønskjer at tilsette og permitterte i leverandørindustrien skal få heva sin kompetanse, og ved å få studiepoeng i høgare yrkesfagleg utdanning kan dei utdanne seg vidare viss dei ønskjer det, seier Vivian Kårbø i Nordhordland Næringslag.

 

Gratis studietilbud

Alle med rett bakgrunn kan søke om å delta i bransjeprogrammet. Undervisninga er finansiert av Kompetanse Norge, og er derfor gratis for dei som vil skaffe seg nokre ekstra studiepoeng.

– I første omgang tilbyr vi fire modular, to i haust og to våren 2021. Er det stor interesse kan fagskolen på sikt tilby fleire utdanningar lokalisert i Nordhordland, fortel Adeline Berntsen Landro.

 

Søknadsfrist 10. september

I midten av september startar undervisning i modulane Teknisk dokumentasjon og kommunikasjon og Prosjektplanlegging, mens til våren blir det undervisning i modulane Produksjonsledelse og Teknisk engelsk for leverandørindustrien.

Opptakskrav

Søkjar må ha svennebrev eller fagbrev frå relevant yrkesutdanning frå vidaregåande skole. Eventuelt realkompetanse i felles allmenne fag som tilsvarer Vg1 og V2 i yrkesfaglege studieprogram. Søkjer du på bakgrunn av realkompetanse må du ha fylt 23 år innan det året det vert søkt om studieplass.

Vi gleder oss til å treffe dere igjen!

En av hovedoppgavene våre er å være en arena for faglig påfyll og nettverksbygging. Etter at landet stengte ned i midten av mars var det uaktuelt å invitere til møter og arrangement, men like før sommeren ble det lettet på smittevernkravene.

Vi har nå startet forsiktig opp igjen, og har allerede avviklet våre første arrangement. Det er gledelig å se hvordan medlemsbedriftene setter pris på å møtes igjen.

Du skal føle deg trygg på at vi tar smitteverntiltakene på alvor. Vi følger nøye de gjeldende rådene fra myndighetene. Vi skal gjøre det vi kan for at vi kan fortsette å dele kunnskap, og bygge nettverk på en trygg måte.

For arrangement er smittevernrådene disse:

  • Det er tillatt med maksimalt 200 personer til stede på et offentlig arrangement

  • Lokalet må være så stort at det er mulig å holde 1 meters avstand mellom personene som er til stede

  • Syke personer skal ikke delta, selv om de bare har milde symptomer

  • Arrangement på offentlig sted må ha en ansvarlig arrangør

Ansvarlig arrangør skal:

  • Ha ansvar for å legge til rette slik at alle kan følge smittevernrådene

  • Ha oversikt over hvem som er til stede (liste med navn og telefonnummer). Denne skal brukes i forbindelse med eventuell smittesporing i etterkant

Det skal være trygt å møtes

Under arrangementene våre har vi fokus på hygiene og avstand. Vi har antibac tilgjengelig og legger til rette for at det er forsvarlige forhold rundt mat og drikke. Hvert enkelt arrangement justeres med antall deltakere slik at anbefalt avstand kan opprettholdes.

Husk smittevernrådene:

ER DU SYK? Da må du holde deg hjemme, selv om du bare har milde symptomer.

Rene hender: Husk god hånd- og hostehygiene.

AVSTAND: vi må droppe håndhilsing og klemming – husk å holde minst 1 meter avstand til andre.

Mongstad: Norges mest attraktive næringsområde

Mongstad og Fensfjordbassenget er sannsynligvis Norges sterkeste kort i den globale konkurransen om å trekke til seg lønnsomme og grønne industrier. Det viser en mulighetsanalyse som nylig er gjennomført.

Norge står foran en krevende omstilling. Vi skal redusere utslippene med minst 40 prosent innen 2030 og bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Samtidig skal vi skape nye arbeidsplasser og sikre norsk verdiskaping og velferd. Vi skal bli et lavutslippssamfunn uten å bli et lavinntektssamfunn. 

Med bakgrunn i dette har Alver kommune, Industriutvikling Vest og Nordhordland Næringslag etablert prosjektet Green Spot Mongstad. Kort fortalt dreier det seg om ny, grønn næringsutvikling på Mongstad.

Nye muligheter

Mulighetsanalysen peker på flere spennende muligheter de kommende årene. Flere investorgrupper viser stor interesse for området, og følgende industrirealiseringer er identifisert på kort sikt:

  • Hydrogenproduksjon

  • Vindkraft på asfalt

  • Smoltanlegg

  • Oppdrett på land

– Vindkraft er et omdiskutert tema. Med begrepet “vindkraft på asfalt” mener vi at vindturbinene plasseres inn i et allerede etablert industriområde. Det er altså ikke snakk om inngrep i urørt natur, sier Baste Tveito, daglig leder i Nordhordland Næringslag og prosjektleder for Green Spot Mongstad.

Mongstad – viktig for alle

Mongstad Industripark er en av Norges største industriklynger, med 133 bedrifter og nærmere 2500 arbeidsplasser. Her skjer den største verdiskapingen i regionen, som også er betydelig på nasjonalt nivå. De siste månedene har vist hvor viktige oljeinntektene våre er for landets økonomi.

– Mongstad er motoren i regionen vår. Noen kan synes at Mongstad får stort fokus, men det som skjer på Mongstad er viktig for hele regionen, mener Baste.

– Når Mongstad har aktivitet skaper det oppdrag for leverandørindustrien, men det har også betydning for den lokale tømrerbedriften, matbutikken eller IT-selskapet. Til sammen blir dette et stort maskineri der alle bedrifter har en viktig rolle. Derfor er vi så opptatt av å videreutvikle Mongstad slik at det også i fremtiden blir et attraktivt sentrum for industri og næring, avslutter Baste.

Her kan du laste ned presentasjonen som viser hovedfunnene i rapporten:

Nye medlemmer i krevende tider

Næringslaget har i år fått 17 nye medlemmer. Over halvparten ble medlem etter at koronakrisen rammet Norge.

– Det er veldig kjekt med nye medlemmer, spesielt i disse tider. Vi håper at medlemmene våre vil oppleve det som nyttig å være en del av et større nettverk, sier daglig leder Baste Tveito.

Høyt på agendaen står samferdsel, ny næringsutvikling og kompetanse.

– Vi har fullt trøkk på det næringspolitiske arbeidet vårt. Høstens arrangementer er også under planlegging. Møteplassene blir enda viktigere enn før, og vi gleder oss til å treffe alle igjen, forteller Baste.

Velkommen til våre nye medlemmer:

  • Mega Solutions AS

  • Gulen Blikk og Vedlikehold AS

  • Rasmussen Dekksenter AS

  • Norshapes AS

  • Sky rekruttering AS

  • Madly AS

  • Nordhordland Brannvernservice AS

  • Alveralliansen AS

  • D. Haugen Bygg AS

  • Knarvik kafe og Thai take away AS

  • Digibolt AS

  • Nordhordland Begravelsesbyrå AS

  • Torills Frisørsalong AS

  • Sandland Holding AS

  • Hui Gruppen AS

  • Fritidsgården Bergen AS avd. Radøy

  • HR Prosjekt As

 

Vil du også bli med på laget, eller kjenner du noen som kan være interessert?

Oppdatering frå NAV Nordhordland

24.4.2020

Blant rekordhøg arbeidsløyse og mange permitteringar, viser mange bedrifter mykje optimisme og innsats for å kome godt i gang igjen! Dette seier leiar i NAV, Jane Britt Daae.

Lokal arbeidskraftanalyse gjev optimisme

NAV i Nordhordland har siste veka gjennomført ei arbeidskraftanalyse. I kontakt med bedrifter som har varsla permitteringar og sentrale næringsorganisasjonar er det kartlagt status og utsikter.

Bedriftene viser imponerande omstillingsevne og optimisme, seier leiar i NAV, Jane Britt Daae. Koronakrisa gjev tøff medfart og store konsekvensar for bedriftene og arbeidsstokken, men no snakkast det om nye moglegheiter, korleis jobbe vidare og fleire ser mykje lys i tunnelen.

Analysen gjev ein nyansert status. Frå uvisse, aukande tal permitteringar, manglande oppdrag og stengde verksemder, har situasjonen så smått begynt å endre seg. Fleire verksemder skildrar korleis dei jobbar med smittevern, og korleis opptrapping av drift og leveransar skjer. Fleire melder også at dei ikkje har permittert så mange som først frykta, og fleire har planar om ta inn att permitterte arbeidstakarar med det første.

Ledige jobbar i Nordhordland

Arbeidsløysa i Nordhordland har dei siste vekene vore på eit rekordhøgt nivå, seier NAV-leiar Daae. No når myndigheitene opnar gradvis opp på tiltaka, håpar og trur vi at arbeidsløysa i einskilde bransjar vil krype nedover igjen, som til dømes innan butikk og salsarbeid.

Vårt inntrykk er at verksemdene planlegg å tilbakekalle tilsette så snart situasjonen tillet det.

Fleire bransjar og verksemder treng meir arbeidskraft. I sektor for Helse og omsorg er det mykje ledig, og det er fleire ledige stillingar innan oppvekst og utdanning, og industri.  Matvarehandelen har ein stor auke i omsetninga og må styrke bemanninga. Sommarjobbar og sesongarbeid treng også fleire hender.

Stadig fleire verksemder bruker Arbeidsplassen.no når dei skal tilsetje medarbeidarar. Som arbeidssøkjar er det viktig å vere registrert med ein cv som syner interesse og bakgrunn. Når verksemder søkjer arbeidskraft kan dei gå rett inn i denne portalen og søkje på den kompetansen dei treng. NAV oppmodar alle arbeidsledige til å bruke tid på å registrere cv’en sin, det kan gje ein ny jobbmoglegheit.

Fortsatt nye reglar og strakstiltak

Sjølv om optimismen er på veg tilbake, er vi svært oppteken av at arbeidsledige skal få pengane sine så fort som mogleg. NAV har sett opp ekstra innsats for å sikre inntekt og økonomisk hjelp i denne tida, fortel Jane Brit.

Ei nyskaping i Nordhordland er moglegheita til å sende inn digital søknad om økonomisk sosialhjelp. Det kan ein gjere frå nettsida nav.no/sosialhjelp. På denne nettsida er det også ein chattefunksjon kor ein kan stille spørsmål direkte til NAV. For ein del vil det kanskje vere lettare å søkje hjelp, når ein kan gjere det digitalt, anten på telefon eller på nettet.

Vidare har Stortinget vedteke at lærlingar som blir permittert eller mistar lærlingplassen i samband med koronakrisa, skal få inntektssikring frå staten. Det er no mogleg for lærlingar å søkje om forskot på dagpengar.  For å få tilgang til ordninga må ein først søkje om dagpengar hjå NAV på vanleg måte.

Viktige lenker arbeidsgivar

·      Informasjon til arbeidsgivarar (nav.no)

·     Informasjon til arbeidsgjevar som må permittere

·     Det er laga ein film for arbeidsgjevarar og det er oppretta ein chat for arbeidsgivarar

·     Her i Nordhordland har vi i tillegg eigen kontakttelefon for arbeidsgivarar

·      Informasjon til sjølvstendig næringsdrivande 

·      Søknadsfunksjon for lønn til permitterte er på plass innen mai (nav.no)

Viktige lenker samarbeidspartnarar

·      Informasjon til samarbeidspartnere (nav.no)

Viktige lenker arbeidssøkjar

·      Samleside for den som vert permittert, som spesielt omhandlar situasjonen knytt til koronautbrotet

·     Informasjonsfilm for dei som skal søkje dagpengar

·     Lærlingar kan no søkje om forskot på dagpengar (nav.no)

·     Det er også åpna for at dei permitterte kan få forskott på dagpengar

·     Her finn du meir informasjon om meldekort.

Strilahandel.no - nettportal for lokal handel

Næringslivet opplever en vanskelig tid med lite folk i butikkene og sviktende omsetning. Det betyr at vi må handle nå!

Vi har forståelse for at ikke alle kan eller ønsker å besøke butikkene i disse tider. Samtidig ønsker vi å hjelpe det lokale næringslivet til å holde hjulene i gang. Vi etablerer derfor portalen strilahandel.no slik at kunder kan handle lokalt og trygt.

Her kan lokale butikker, håndverkere osv. registrere seg gratis og legge inn informasjon om varer og tjenester, nettbutikk, hentepunkt for varer, hjemkjøring osv.

Nordhordland Næringslag er initiativtaker og portalen er utarbeidet i samarbeid med Alver kommune og Argonville.

COVID-19: Initiativ for å hjelpe næringslivet

Den ekstreme situasjonen vi befinner oss i som et resultat av COVID-19 og sammenfallende kollaps av oljepris savner sidestykke i vår samtid. De tiltakene våre myndigheter setter inn er også mer massive enn noen gang tidligere.

I likhet med dere har vi i næringslaget prøvd å omstille oss til den nye situasjonen etter beste evne. Trykket på henvendelser har vært enormt og i tillegg til å gi råd og veiledning der vi har hatt relevant kompetanse har vi også mottatt mange gode innspill fra dere som er videreformidlet i riktige kanaler. Her er en kort opplisting av de viktigste initiativene vi har tatt:

  • Hva er vårt samfunnsoppdrag? Våre nasjonale myndigheter har meldt tilbake at de ønsker at vi så langt det lar seg gjøre holder hjulene i gang innenfor retningslinjene til Folkehelseinstituttet - vi må klappe for dem som går på jobb!

  • Likviditet: Vi har utfordret alle våre kommuner og Vestland fylke på en rekke tiltak, der noen allerede er innført og flere er under behandling;

  • Ordning for utsettelse av kommunale avgifter og skatt (etablert)

  • Ordning for utsettelse av kommunal husleie (etablert)

  • Opprettholdelse av normal fakturering på løpende driftskontrakter (under behandling)

  • Reiserestriksjoner: Vi har utfordret Vestland fylke på at kommunale/fylkeskommunale restriksjoner på arbeidsreiser/næringsreiser må stoppes (under behandling).

  • Det offentlige som oppdragsgiver: Vi har utfordret alle kommuner og Vestland fylke på at det må være fullt trykk på alle startede og planlagte prosjekter. Både administrative og politiske prosesser (planutvalg mm) må minst ha ordinær fremdrift (bekreftet fra kommunene, under behandling i fylket)

  • Vi har utfordret Vestland fylke på forsering av planlagt vedlikehold osv på bygg og eiendom som nå står tomme (under behandling)

  • Vi har utfordret Vestland fylke på økte bevillinger til bedriftsintern kompetanseheving når vi nå har ledig kapasitet (under behandling)

  • Vi har utfordret Vestland fylke på rask utbetaling av støtte til kultur og reiseliv (under behandling)

  • Vi har anmodet Vestland fylke om å forberede opprettelse av flere VG3-klasser til høsten for å sikre de som næringslivet kanskje ikke vil være i stand til å tilby læreplass (under behandling)

  • Anmodning til regjeringen om at bedrifter kan forskuttere utbetaling av dagpenger for å avlaste NAV (godkjent)

  • Vi etablerer en nettportal for å styrke lokal handel (www.strilahandel.no)

Vi har planer om flere initiativ i dagene/ukene som kommer og tar gjerne imot innspill fra dere på konstruktive tiltak både nasjonalt, regionalt og lokalt.

Vestland fylke vidarefører alle prosjekter

Alle oppstarta og planlagte bygg- og vedlikehaldsprosjekt i regi av Vestland blir vidareført. Dette er ein av fleire positive konklusjonar etter eit møte mellom fylkeskommunen og næringsorganisasjonar i Vestland fylke.

Næringsalliansen i Hordaland og Sogn og Fjordane Næringsråd representerer meir enn 3000 verksemder og 130.000 arbeidsplassar i Vestland fylke. Den dramatiske situasjonen, særleg for små og mellomstore verksemder, var eit sentralt tema då organisasjonane i går møtte representantar for Vestland fylkeskommune.

- Det er som å bli treft av to tsunamiar på éin gong. Korona-epidemien set næringslivet på store prøver, og den rekordlåge oljeprisen forsterkar det dystre biletet for heile leverandørindustrien, seier Marit Warncke på vegne av Bergen Næringsråd og Næringsalliansen i Hordaland.

Næringsorganisasjonane ventar at den neste tiltakspakken frå regjeringa vert retta mot små og mellomstore verksemder med låge marginar og liten likviditet.

- Men lokale og regionale styresmakter må óg medverke til at skadeverknadane vert avgrensa. Fylkeskommunen har ei viktig rolle som oppdragsgivar på bygg- og vedlikehaldsprosjekt. Vi er veldig glade for at Vestland fylke vidarefører desse, slik at arbeidsplassar kan vernast om.

I møtet vart ei rekkje konkrete framlegg drøfta, mellom annet desse:

  • Alle oppstarta og planlagte byggeprosjekt i regi av Vestland må vidareførast.

  • Kommunikasjonstilbodet må ikkje reduserast meir enn i dag. Det er heilt avgjerande at ferjer og annan kollektivtrafikk effektivt sikrar arbeidsreiser og vareflyt.

  • Kommunale og fylkeskommunale restriksjonar på arbeids- og næringsreiser må opphevast. Ordningar for utsetjing av kommunale avgifter og skatt må koordinerast i heile fylket.

Fylkesvaraordførar Natalia Golis og leiaren i hovudutval for næring, naturressursar og innovasjon, Tor André Ljosland, fekk óg høyre kor viktig Vestland si rolle er som koordinator av kommunane og som formidlar av næringslivet sine interesser i møte med sentrale styresmakter.

- Dialogen med næringslivet er av stor verdi for oss. Vi klarar ikkje å treffe tiltak til rett tid utan god og open dialog med næringslivet, seier Natalia Golis.

- Vi i Vestland fylke skal aktivt medverke til å minimere skadeverknadane, både på kort og lang sikt. Vi skal sikre at det blir skapt nye arbeidsplassar gjennom omstilling, grøn konkurransekraft og entreprenørskap, lovar fylkesvaraordføraren.

- Sogn og Fjordane Næringsråd, Bergen Næringsråd og Næringsalliansen i Hordaland representerer det breie spekteret av næringslivet i Vestland. Difor er det positivt at vi kan ha møte med Vestland fylkeskommune. Det vert óg viktig å halde ein kontinuerleg dialog framover, seier Bjørn Lødemel, dagleg leiar i Sogn og Fjordane Næringsråd.

Alle som deltok i møtet er samde om at det er heilt avgjerande for liv og helse og for næringslivet at smittesituasjonen kjem under kontroll. Dette er det aller viktigaste tiltaket akkurat no, og det vil medverke til at næringslivet i heile Noreg kjem på fote igjen.

Dramatisk utvikling i regionen

En undersøkelse gjennomført blant våre medlemmer viser at tre av fire har gjennomført eller planlegger å gjennomføre permitteringer. En fjerdedel frykter konkurs om situasjonen varer lenge.

Undersøkelsen er gjennomført blant medlemmene i 15 næringsorganisasjoner i Vestland fylke. Situasjonen oppleves nokså likt i byer, tettsteder og distriktet ellers.

Akkurat nå er det inntektssvikt og permitteringer som gjør seg sterkest gjeldende.

Over 90 % melder om kritiske konsekvenser, enten allerede nå eller om situasjonen vedvarer over tid. Tre av fire har gjennomført eller kommer til å gjennomføre permitteringer. En av fire svarer at de står i fare for å gå konkurs om situasjonen trekker ut.

65 % av bedriftene har innført hjemmekontor. 37 % har ansatte i isolasjon eller karantene.

På spørsmål om hvilke behov medlemmene har, er økt likviditet og fritak for forpliktelser et gjennomgående tema. Her er noen konkrete hovedpunkter:

  • Utvidelse av perioden der staten påtar seg økt økonomisk ansvar ved permitteringer, sykemelding og omsorgsbehov.

  • Fritak for arbeidsgiveravgift og moms.

  • Offentlige anskaffelser og oppdrag må økes.

For ytterligere kommentarer, ta kontakt med Baste Tveito, tlf 916 69 641.

 

 

 

Korona: Aktuell informasjon fra Harris

Harris Advokatfirma har den siste tiden utarbeidet en del informasjon som kan være relevant for bedrifter, blant annet om:

  • Styrets utfordringer

  • Husleie - råd og tips til leietaker og utleier

  • Permitteringer

  • Korona og ledelse

  • Tips til bygg- og anleggsbransjen

Flere artikler vil bli lagt ut etter hvert.

Gjennom vår samarbeidsavtale tilbyr Harris 10 % rabatt på standardsatser til medlemsbedrifter i Nordhordland Næringslag. Alle advokater vil kunne yte bistand per telefon og video på kort varsel (også på kveldstid og i helger).

Unntakstilstand

Covid-19 har skapt krise for næringslivet, spørsmålet er ikke lenger om noen av våre bedrifter går overende og folk mister jobben, men om hvor omfattende det blir.

Det er nasjonale myndigheter som kan og vil hjelpe bedriftene nå. På regionalt og lokalt nivå er det nok mest motsatt – hva kan næringslivet bidra med for å avhjelpe situasjonen for allmennheten.

Vi er blitt kontaktet av administrasjonen i Alver kommune med tanke på kartlegging og mulig mobilisering av utstyr, ressurser og kompetanse fra næringslivet i regionen. Operasjonaliseringen av dette vil skje i dag og fortsette fremover, og det vil gjelde hele regionen.

Vi er operative, men benytter hjemmekontor i størst mulig utstrekning og alle møter gjennomføres elektronisk.

Vi ser også på mulighetene til å gjennomføre webmøter mellom næringslivet og politisk/administrativ ledelse ved behov og vil komme tilbake på dette.

Ta gjerne kontakt med oss!